Die Kraft liegt in der Ruhe im zweiten Volume von Bozena Wetchacz „Scent of the Past“, in denen die in Dänemark lebende Gitarristin einmal mehr mit musikalischen Kostbarkeiten aus vielen Jahrhunderten einen unaufgeregten Bogen spannt – und dabei in lupenreiner, klarer Diktion den gemeinsamen Nenner zwischen so unterschiedlichen Komponisten wie Leo Brower, Baden Powell, Johann Sebastian Bach oder Nino Rota zum klingen bringt. Denn was sind schon Zeitepochen oder nationale Schulen, wenn Kompositionen vor allem das Innenleben ihrer Schöpfer abbilden?

Stefan Pieper

http://www.klassik-heute.com/4daction/www_medien_einzeln?id=23428&Inter39994

Gitarowe wspomnienia

The full, clean and lyrical sound of the guitar is a hallmark of Bożena Wetchacz’s style. The album „Scent of the Past 2” is an album for everyone: from music lovers who begin their adventure with classical guitar music, to record collectors who can appreciate the performance artistry

https://wkulturalnysposob.wordpress.com/2020/11/14/gitarowe-wspomnienia/


Bożena Wetchacz zagrała piękny recital gitarowy

Wieczory muzyczne – to inicjatywa Szkoły Muzycznej, która skierowana jest nie tylko do uczniów ale również do wszystkich miłośników muzyki klasycznej. Wczoraj w siedzibie muzyka odbył się pierwsze tego typu spotkanie. Swój recital zagrała znakomita gitarzystka Bożena Wetchacz, absolwentka szczecineckiej szkoły muzycznej. Relacja z tego wydarzenia już dziś (15.02) w serwisie informacyjnym Echa Dnia.
Foto & text: TV Gawex

https://www.gawex.pl/wiadomosci/wydarzenia/17256/Bozena-Wetchacz-zagrala-piekny-recital-gitarowy

KLASSIK HEUTE OM BOZENA´S solo album Scent of The Past :

”Krystalklar, dyb empatisk og lyrisk er hendes spil. Hun perfektionerer den høje kunst, at lade sine fraser og melodier ånde. De mange stille øjeblikke af ro inviterer lytteren til at dvæle ved musikken.
Udvalget på denne indspilning byder på en effektiv blanding af kendte mesterværker og mere "uopdagede" kompositioner. John Downloads Lachrimae Pavana starter udtrykkeligt med en gestus af skrøbelig melankoli. Smidig fortsætter atmosfæren med "Diferencias" af Luis de Narvaez. Mere kontrastrigt som i det følgende kan det ikke bliver: i strålende G-dur svinger Johann Sebastian Bachs Præludium sig fra den første cello-suite op til helt og aldeles forbløffende effekter. Bachs sublime klangsprog glimter båret af Bozena Wetchacz følsomme guitarspil i et fornyet lys: Meget mere drømmende og idyllisk fremstår præludiet igennem guitaristens interpretation.
En kompleks og sanglignende Suite af Fernando Sor i en ny form spænder videre mod en delikat sangmelodi.
Roligt fortælles Mallorcas historie med det uanstrengt , flydende spil af Bozena Wetchacz, sådan som den store mester måtte have fornemmet den. Og endeligt får tangoen ordet i kompositioner af Astor Piazzolla og Ryan Dyens. På trods af all det momentum, som effektivt opstår ved hjælp af Bozenas fleksibel agogic, forbliver det dominerende indtryk af nærvær og dyb ro over hele pladens længde.

Stefan Pieper

VALBY LOKALAVISEN :

”GUITARDRØMME -Med personlige udvalgte numre fremsætter Bozena et drømmende univers, som er meget nem at hengive sig til…albummet er nærmest som en opdagelses rejse ind i guitarens univers og ikke mindst Bozena´s tekniske kunnen.”

Katrin von Linstow

Koncert. Bozena Wetchacz spiller klassisk guitar og fortolker store komponister som bl.a. Bach, Schubert og Piazzolla. Nu kan man høre hende i Metronomen.

Af Nanna Boye
Foto Dan Møller


- Det var en fantastik følelse, at have min debut cd i hånden. Den har været længe undervejs, men det er fedt, og jeg er tilfreds med den, siger Bozena Wetchacz.
Sidste efterår udkom “Scent of the Past”, og efter releaskoncerten, er Bozena klar med endnu en koncert i Metronomen.
- Det er nok også en personlig udvikling, men selv om jeg har gået med idéen til cd’en i mange år, har jeg nok ikke været klar før nu, siger Bozena, der selv har produceret cd’en, der har været to år undervejs.
Bozena er klassisk guitarist, og til koncerten kan man bl.a. høre hendes personlige fortolkninger af værker af bl.a. Bach, Schubert og Piazzolla.
Bozena har boet i Valby i 15 år, og elsker området omkring Trekronergade.
- Jeg kan lide roen i gaden, det er lidt landligt og samtidig er det tæt på byen, siger Bozena.
Musikinteressen begyndte i Polen, hvor Bozena er født.
- Vi har altid sunget meget i familien. Min oldefar var violinist, og min mosters mand, der spillede akkordeon, var vejen ind til musikken, han lærte mig også noder.
- I Polen er der stor tradition for at spille klassisk musik i radio og tv, og det hørte vi altid derhjemme. Allerede som seksårig kan jeg huske, der var noget ved Bachs musik, som rørte mig, og sådan er det stadig. Jeg drømte om at spille klaver, men da jeg kom ind på musikskolen som niårig, var der kun plads på guitarholdet, men med tiden blev jeg glad for guitaren.
- Der er ikke en kæmpe klang i guitaren, men man kan komme helt ned i detaljerne og udtrykke følelser på en særlig måde, forklarer musikeren og pointerer, at i Polen tager man musikundervisningen i skolerne meget seriøst, og Bozena kom efterfølgende på et musikgymnasium.
En kæreste fik hende til Danmark, da hun var 19 år, og siden har hun boet her. Han spillede elguitar og havde en danserestaurant, så hun tog en pause fra den klassiske guitar i fire-fem år hvor hun sang og spillede på restauranten.
Efterfølgende studerede Bozena på musikkonservatoriet og fulgte op med musikstudier i Berlin.
I dag underviser den 49-årige musiker og giver koncerter, og som hun siger:
- Heldigvis ser jeg flere og flere unge mennesker til mine koncerter. Jeg tror, der er en opblomstring for klassisk guitar på vej.

Intimt og blandet
Til koncerten i Metronomen, spilles der er i lokalets mindste rum, for Bozena kan bedst lide de intime koncerter.
- Jeg kan godt lide at være tæt på publikum, og så er der en god akustik i det smukke rum, fortæller musikeren, der har sammensat et romantisk program, men det er ikke kun klassiske værker, der kommer også lidt spanske og argentinske toner ind over.
- Jeg har det bedst med et blandet program, både for mig selv og publikum. Der er sammenhæng mellem valget af stykker, men det er nok lidt som livets følelser, der er alvorlige og lette toner.
- Der er store følelser med, når det er de romantiske komponister, men jeg har også temperament så jeg kan også godt lide at spille tango.
- Når Schubert og Mertz folder sig ud, er det storladent, smukt og romantisk, men min yndlingskomponist er og bliver Bach.
- Der er en kontinuitet samtidig med, at der er overraskelser i Bachs musik, fortæller Bozena, der kan opleves i Metronomen, Godthåbsvej 33, søndag 20. marts kl. 15.
Billetter via Billetnet.dk.

http://www.lokalavisen-valby.dk/index.php/component/content/article/11-kultur/939-bozenas-hjorne

Releasekoncert. Allerede som femårig vidste Bozena Wetchaez, hun blev nødt til at udforske guitarens hemmeligheder. Nu er hendes solo cd på gaden.

Af Flemming Saugmann

Det kan godt være, de ikke rigtigt kan udtale hendes navn, men der er ikke det musikalske Zone 2 barn, der ikke kender Bozena Wetchaez.
For ikke alene bor hun her i Valby, men hun har i mange år været en inspirerende guitar- og klaverinstruktør for de musik-interessserede poder.
Og inden længe vil også de voksne spidse ører, når hun lørdag 31. oktober holder releasekoncert i forbindelse med sin nyudgivne solo cd, ”Scent of the Past”, med ældre og nyere musik for klassisk guitar. Koncerten finder sted kl. 19.30 i Metronomen på Godthåbsvej 33 på Frederiksberg, hvor alle er velkomne.
På sin debut-cd præsenterer Bozena musik af bl.a. John Dowland, J. S. Bach og Fernando Sor - samt af yngre komponister som Astor Piazzolla og den nulevende Roland Dyens.
- Det er musik, der bevæger sig fra det drømmende og poetiske til det rytmisk inciterende. Enkelte værker er bearbejdede fra andre instrumenter, og af Bach spiller jeg det kendte præludium fra Cello Suite nr. et, fortæller Bozena Wetchacz, der har deltaget i adskillige masterclasses med Julian Bream og andre navnkundige guitarister.

Fakta
Bozenas lange rejse fra Polen til pladestudiet
- Min musikalske rejse startede i Polen, da jeg som femårig lyttede til en af Chopins valse og spontant dansede rundt om stuebordet iført min nyeste kjole. Min mor sendte mig efterfølgende til den lokale musikskole, hvor jeg modtog undervisning i guitar og klaver fra jeg var ni år gammel. Jeg var meget fascineret allerede dengang af Chopins musik, som vakte genkendelige følelser i mig. Med tiden blev jeg mere og mere forelsket i den lyd, en guitar kunne frembringe. Jeg indså, at jeg blev nødt til at udforske guitarens hemmeligheder og begyndte min musikuddannelse i Polen. Senere hen fortsatte jeg min rejse til Danmark, hvor jeg kom ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

http://www.lokalavisen-valby.dk/index.php/kultur/11-kultur/860-forelsket-i-lyden

“Lupenrein, tief empfunden und lyrisch ist ihr Spiel. ..... Sie perfektioniert die hohe Kunst, Phrasen und Melodien atmen zu lassen. Und es laden auch viele Ruhepole zum Verweilen ein.”

“Gut ausgewählt auf dieser Einspielung ist ein wirkungsvolles Miteinander aus bekannten Meisterwerken und eher „unentdeckten“ Kompositionen. John Downloads Lachrimae Pavana gibt zu Beginn eindrücklich den Gestus einer fragilen Melancholie vor. Geschmeidig setzen die „Diferencias“ eines Luis de Narvaez hier an. Eindrücklicher kann ein Kontrast nicht ausfallen wie der folgende: Im strahlenden G-Dur schwingt sich Johann Sebastian Bachs Präludium aus der Ersten Cello-Suite zu ganz und gar verblüffenden Wirkungen auf. Bachs erhabene Tonsprache erstrahlt im feinfühligen Gitarrenspiel von Bozana Wetchacz inganz anderem, neuen Licht: Viel verträumter und idyllischer wirkt das Präludium unter den Händen der Gitarristin.
Stefan Pieper [08.12.2015]

http://www.klassik-heute.de/4daction/www_medien_einzeln?id=21613